Ε.Α.Α.Σ. – Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

Μια Ένωση, μια Ιστορία…

 ▪Σταύρος Κουτρής, Αντιστράτηγος ε.α., Πρόεδρος ΕΑΑΣ: “Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει συνεχές στρατιωτικό αποτύπωμα εδώ και 4.000 χρόνια”

2-10-2021

 Κάθε Έλληνας  πολίτης γνωρίζει τουλάχιστον έναν από αυτούς. Κάποτε, ως νεότεροι, ντυμένοι στο χακί χρώμα μιας βαριάς στολής, γεμάτης από ελληνική ιστορία, ήταν εκεί, πιστοί στο καθήκον, έτοιμοι και στη θέση τους, άγρυπνοι φρουροί της Εθνικής μας κυριαρχίας. Οποιαδήποτε στιγμή τους καλούσε η Πατρίδα, 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο,  πρόθυμοι να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή της Ελληνικής γης  ως την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Ήταν οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού.

Τα χρόνια πέρασαν και οι βαθμοφόροι της στρατιωτικής ιεραρχίας μεγάλωσαν. Οι απόστρατοι αξιωματικοί του Στρατού  «στρατοπεδεύουν» πια στο κέντρο της Αθήνας. Στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη, είναι εγκαταστημένα τα γραφεία και οι υπηρεσίες τους σε έναν ωραίο και φιλόξενο χώρο, όπου προσφέρουν τα φώτα της μεγάλης εμπειρίας τους. Η Γαλανόλευκη δεσπόζει δίπλα στο χάρτη της Ελλάδος με τα παραρτήματα της Ένωσης ανά νομό. Τα πάντα εκεί μας θυμίζουν την προσφορά του Έλληνα Στρατιωτικού στην κοινωνία.

 Φέτος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 το Diplomatic Point παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.  Με τη βοήθεια του Προέδρου της Ενώσεως, Αντιστράτηγου ε.α. κ. Σταύρου Κουτρή, ο οποίος εκτός από διακεκριμένος και έμπειρος στρατιωτικός είναι ένας ευγενέστατος και πολύ μορφωμένος κύριος, επιχειρούμε να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ε.Α.Α.Σ.

φωτ. Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, Αντιστράτηγος ε.α. κ.Σταύρος Κουτρής, κατά τον χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση στο Βίτσι στις 29 Αυγούστου 2021

    Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ

  Ο Στρατηγός Σταύρος Κουτρής, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έμεινε σταθερός στην οικογενειακή παράδοση καθώς τυγχάνει γόνος 3ης γενεάς Αξιωματικών. Το πλούσιο βιογραφικό του παρατίθεται στην ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ. Είναι επικεφαλής της Ένωσης από τον Μάιο του 2020. Ο λόγος του αργός, σταθερός, ενωτικός και με σεβασμό  για όλα τα  μέλη της ΕΑΑΣ αλλά και ευρύτερα την κοινωνία.

 Μαζί του διαπιστώσαμε ότι οι Απόστρατοι Αξιωματικοί έχουν και καλλιτεχνική πλευρά παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς, τους πολίτες, φανταζόμαστε τους Αξιωματικούς αυστηρούς και εσωστρεφείς επειδή φορούν για πολλά χρόνια την στρατιωτική στολή. Μάθαμε για τις Εκθέσεις Τέχνης που διοργανώνονται και οι Απόστρατοι παρουσιάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία που διαθέτουν μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής. Ενημερωθήκαμε για το 1ο Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας που προγραμματίζεται να λάβει χώρα μες στο τρέχον φθινόπωρο και διάφορες άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχεδιάζονται από την ΕΑΑΣ και θα αναφερθούμε εν συνεχεία.

    Η 83χρονη ΕΑΑΣ από την ίδρυσή της το 1938 έως σήμερα

“Η Ένωση ιδρύθηκε με μια διαφορετική μορφή” μας  διευκρινίζει ο Στρατηγός Σταύρος Κουτρής. “Ως Ένωση Αξιωματικών όλων των Ενόπλων Δυνάμεων, των τριών Κλάδων και της Χωροφυλακής με Νόμο του 1938. Πέρασαν τα χρόνια και με το ισχύον νομικό πλαίσιο, του 1972, ιδρύθηκαν με ένα Νόμο τρεις ξεχωριστές Ενώσεις, μια για κάθε Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Επομένως, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού λειτουργεί στην πράξη εδώ και 83 χρόνια είτε ως Ενιαία Ένωση είτε με το παρόν σχήμα. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και με βάση τον Ιδρυτικό της Νόμο, έχει μέλη της υποχρεωτικά εγγεγραμμένα, από την ημερομηνία της αποστρατείας, όλους τους ανθυπασπιστές και αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και της παλαιάς Χωροφυλακής και τα ορφανικά μέλη των οικογενειών τους. Με Νόμο που έγινε πολύ αργότερα, επετράπει σε ανθυπαστυνόμους και συνταξιούχους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας εφόσον το θέλουν και εφόσον το εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο να εγγραφούν στην ΕΑΑΣ.”

φωτ. Χάρτης με τα παραρτήματα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

    Μέλη και παραρτήματα ανά την Επικράτεια

“Σήμερα η Ένωση έχει περίπου 35.000 μέλη. Στην Αττική έχουμε περίπου 10.000 μέλη. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 4.500-5.000 μέλη και τα υπόλοιπα 20.000 κατοικούν σε όλη την Ελλάδα. Η Ένωση λειτουργεί παραρτήματα στις έδρες νομών ή και σε άλλες πόλεις εντός του νομού, όταν  έχουμε  μεγάλους νομούς, με την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας. Σε αυτά τα παραρτήματα εντάσσονται οι συνάδελφοι του κάθε νομού. Έχουμε 45 παραρτήματα στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος. Σε μερικούς νομούς έχουμε και διπλά παραρτήματα. Στον νομό Έβρου για παράδειγμα έχουμε το παράρτημα Αλεξανδρούπολης και ξεχωριστό παράρτημα Διδυμοτείχου. Στον νομό Δωδεκανήσου έχουμε τα παραρτήματα Ρόδου και της Κω. Στον νομό Λέσβου έχουμε άλλο παράρτημα στη Λήμνο και άλλο στη Μυτιλήνη. Πολλοί συνάδελφοι επιθυμούν να δημιουργήσουν το παράρτημά τους επειδή η γεωγραφία το επιτάσσει. Η θέληση των μελών μας συμβάλλει και έτσι δημιουργούνται τα παραρτήματα. Τα παραρτήματα  διοικούνται από τα Τοπικά Συμβούλια τα οποία με τη σειρά τους διορίζονται από το κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Ένωσης. Το Δ.Σ. προκύπτει από πανελλήνιες εκλογές κάθε τρία χρόνια. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχει ένα χρόνο ζωής, είχαμε εκλογές πέρυσι και ανέλαβα πρόεδρος από 21-5-2020.”

φωτ. Διατελέσαντες Πρόεδροι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

  Τάξη στην οικονομική διαχείριση – “Eίμαστε από τους υγιείς οικονομικά οργανισμούς”

“Ως ΝΠΔΔ η ΕΑΑΣ εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τα μέλη μας καταβάλλουν συνδρομές, μέσω κρατήσεων στα μερίσματά μας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.  Η συνδρομή εξαρτάται από το βαθμό και το μέρισμα κάθε μέλους. Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένας προϋπολογισμός στον οποίο δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Οι οικονομικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά οργανωμένες, ελέγχονται κάθε χρόνο από τον Ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου. Έρχονται στην Ένωση αξιωματικοί του ελεγκτικού και εξετάζουν εξονυχιστικά όλα τα δικαιολογητικά των δαπανών. Ακολουθούμε πλήρως το δημόσιο λογιστικό στις δαπάνες μας. Εμείς στην ΕΑΑΣ, καμαρώνουμε ότι είμαστε από τα ΝΠΔΔ με μηδέν παρατηρήσεις από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αποδίδουμε τους λογαριασμούς μας κανονικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είμαστε από τους υγιείς οικονομικά οργανισμούς.”

  Συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΑΑΣ – Διατήρηση του Εθνικού Φρονήματος

“Στον ιδρυτικό νόμο περιγράφονται ξεκάθαρα οι σκοποί της Ένωσης και όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΔΣ  συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση κάποιων από τους σκοπούς” επισημαίνει ο κ. Πρόεδρος. “Συνοπτικά θα λέγαμε ότι μέσα στους σκοπούς της Ένωσης είναι η δημιουργία και διατήρηση δεσμών μεταξύ των αποστράτων και η δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ αποστράτων και εν ενεργεία Αξιωματικών. Να κρατηθεί η συνοχή του Σώματος των Αξιωματικών, είτε αυτοί είναι απόστρατοι είτε είναι εν ενεργεία. Ο νομοθέτης φαίνεται ότι δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνοχή και συνέχεια του Σώματος των αξιωματικών. Δεύτερος αντικειμενικός σκοπός είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων των μελών. Ο νομοθέτης πάλι, μας δίνει μια κατεύθυνση να ασχοληθούμε με τα πάσης φύσεως συνταξιοδοτικά, υγειονομικά, οικονομικά συμφέροντα των μελών. Επιδιώκουμε, λοιπόν, λύσεις και σε τέτοιου τύπου προβλήματα τα οποία αναφύονται διαρκώς από ιδρύσεως της Ένωσης. Έτερος αντικειμενικός σκοπός είναι η συνδρομή προς τα μέλη μας. Υπάρχουν σχετικές επιτροπές και φροντίζουμε να βοηθούμε όσα από τα μέλη μας έχουν κάποια επιπλέον ανάγκη ή όσα λόγω ηλικίας χρειάζονται μια μεγαλύτερη φροντίδα. Τέλος, μες στους σκοπούς μας είναι η διατήρηση του Εθνικού Φρονήματος των μελών και των οικογενειών μας και η προβολή αυτού του φρονήματος προς την κοινωνία. Φροντίζοντας να διατηρήσουμε την άριστη εικόνα που έχει η κοινωνία μας για τον Έλληνα αξιωματικό” υπογράμμισε ο Στρατηγός.

   Εφημερίδα “Εθνική Ηχώ”, ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ και συνεχής παρουσία στο Ίντερνετ δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

 “Εδώ και πολλά χρόνια, η Ένωση εκδίδει μια μηνιαία  εφημερίδα, την “Εθνική Ηχώ”. Σήμερα βέβαια η επικοινωνία επεκτείνεται και σε άλλα μέσα. Έτσι  έχουμε δημιουργήσει μια ιστοσελίδα, την eaas.gr (με πλήθος πληροφοριών για την Ένωση, τα μέλη, τα παραρτήματα, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, δημοσιεύσεις για επίκαιρα θέματα και εν γένει χρήσιμα ενημερωτικά στοιχεία). Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι από τις καλές ιστοσελίδες για να επικοινωνήσουμε με όλον τον κόσμο. Έχουμε επίσης ενεργοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω αυτών προσπαθούμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστά τα όσα αποφασίζουμε και πραγματοποιούμε. Στην “Εθνική Ηχώ” και την ιστοσελίδα μας αρθρογραφεί όποιος το επιθυμεί, απόστρατος, εν ενεργεία ή και πολίτης. Υπάρχει η συντακτική επιτροπή στην οποία υποβάλλονται όλον τον μήνα άρθρα και αυτή επιλέγει τα άρθρα που τα κατανέμει στην Εθνική Ηχώ και στην ιστοσελίδα μας. Στην ιστοσελίδα υπάρχει ξεχωριστός χώρος για την αρθρογραφία των μελών και τηρούνται όλα τα άρθρα που μας υποβάλλουν οι συντάκτες κατά συγγραφέα, κατά μήνα κ.λ.π. Δημιουργείται έτσι μια πολύ σημαντική συλλογή άρθρων.”

   Επικοινωνιακή Πολιτική προς τα μέλη  αλλά και την ελληνική κοινωνία

“Με την εμπειρία που είχαμε ως ΔΣ αυτής της χρονιάς έχουμε συντάξει την Πολιτική Επικοινωνίας. Στο κείμενο αυτό καθορίζουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν να προβάλλουμε, τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, τα όργανα που δημιουργούμε και στα οποία δίνουμε αποστολές και λοιπές λεπτομέρειες. Με βάσει αυτό το κείμενο πλέον συντονίζουμε τις προσπάθειές μας παρουσίας της Ένωσης τόσο μεταξύ των μελών όσο και προς την κοινωνία. Την τελευταία χρονιά έχουμε κάνει παρεμβάσεις μέσω Δελτίων Τύπου για διάφορα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους απόστρατους αλλά και ευρύτερα το κοινωνικό σύνολο ιδιαίτερα σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας  στα οποία θεωρούμε ότι είμαστε οι ειδικοί. και μπορούμε να εκφράσουμε άποψη.”

  Σε ερώτησή μας για το αν η ΕΑΑΣ έχει εκπονήσει μελέτες για την Εξωτερική Πολιτική ο κ. Πρόεδρος σημείωσε: “Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η διπλωματικές υπηρεσίες είναι τα όργανα με τα οποία η Πολιτεία υλοποιεί την Εξωτερική Πολιτική. Εμείς δεν έχουμε εκπονήσει δικές μας μελέτες. O λόγος είναι οτι  οι Απόστρατοι ως ένα πολύ ζωντανό τμήμα της κοινωνίας ήδη δραστηριοποιούνται στην ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων Ινστιτούτων που ασχολούνται με την Άμυνα, την Ασφάλεια και την Στρατηγική. Έχουμε Ινστιτούτα τα οποία ως επί το πλείστον αποτελούνται από συναδέλφους. Eμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες μέσω των οποίων οι συνάδελφοι μελετούν και δημιουργούν το αποτύπωμά τους. Στο παρελθόν, είχαμε την ευκαιρία και οργανώναμε διάφορες ημερίδες και συνέδρια από κοινού με αυτά τα Ινστιτούτα. Λόγω της Πανδημίας, αυτή τη χρονιά έχουμε αναστείλει σχετικές  δραστηριότητες. Μέσα στους αντικειμενικούς μας σκοπούς όμως είναι στο άμεσο μέλλον και αφού συνέλθουμε βεβαίως από το σοκ του κορωνοϊού, να επαναλάβουμε αυτές τις δραστηριότητες και από κοινού με τα Ινστιτούτα στα οποία δραστηριοποιούνται οι συνάδελφοι να συνδράμουμε και εμείς σε αυτόν τομέα.”

    Εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΑΑΣ προς βελτίωση των υπηρεσιών

“Έχουμε ξεκινήσει μια διεργασία οργάνωσης των εσωτερικών λειτουργιών της Ένωσης σε μεγαλύτερο βάθος για την ποιοτική τους αναβάθμιση. Αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο, είναι όμως σημαντικό γιατί θα βελτιώσει την βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά όπως προβλέπει ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας. Μια καλύτερη λειτουργία της Ένωσης, πιο αυτοματοποιημένη στις διαδικασίες, που θα κάνει τη ζωή όλων καλύτερη.”

    Προσπάθεια για αλλαγές στα συνταξιοδοτικά θέματα

“Στα οικονομικά, τα ασφαλιστικά, τα υγειονομικά καταβάλλουμε προσπάθεια να φέρουμε βελτιώσεις στην ήδη ισχύουσα κατάσταση. Την παρελθούσα δεκαετία, ο κλάδος των στρατιωτικών υπέστη τρομερές μειώσεις στα συνταξιοδοτικά του. Από το 2010 μέχρι τώρα, οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από όσες μπορεί να φανταστεί ο μέσος πολίτης. Είναι εσφαλμένη η εντύπωση του μέσου συμπολίτη μας ότι οι στρατιωτικοί είχαν κάποιους τεράστιους μισθούς και συντάξεις. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εμείς θέλουμε με μέθοδο και ουσιαστικά να προβάλλουμε τα αιτήματά μας, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην αδικούνται οι συνάδελφοι περισσότερο από το μέσο Έλληνα συνταξιούχο.”

     Δημιουργία δομής φροντίδας ηλικιωμένων

 “Επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας κυρίως προς τους πιο ηλικιωμένους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Έχουμε ιδρύσει σχετικό γραφείο για αυτό το θέμα. Έχουν υποβληθεί προτάσεις και το Υπουργείο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτσι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για τη δημιουργία μιας δομής φροντίδας ηλικιωμένων. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με εντολή του τέως Υφυπουργού κ. Στεφανή είχε αγκαλιάσει το θέμα, είχαν δοθεί οδηγίες και είχαν ξεκινήσει ομάδες εργασίας καθόσον πρέπει να επιλυθεί σωρεία θεμάτων. Η συνεργασία με τον κ. Στεφανή ήταν εξαιρετική. Είχαμε την δυνατότητα να τον επισκεπτόμαστε τακτικά, αντιλαμβανόταν τα θέματά μας και προέβαινε στις δέουσες ενέργειες. Θα έρθουμε σε επαφή με τον κ. Χαρδαλιά και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και με αυτόν μια άριστη συνεργασία.”

    Εξοικονόμηση πόρων

“Ξεκινήσαμε μια διαδικασία εξοικονόμησης πόρων με εξορθολογισμό των εξόδων” μας περιγράφει ο κ. Πρόεδρος σχετικά με τα οικονομικά της ΕΑΑΣ συμπληρώνοντας ότι: “Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θέλουμε να καταγράψουμε με τη λήξη του οικονομικού έτους τα αποτελέσματα της προσπάθειας, για να προβούμε στις απαραίτητες συμπληρωματικές κινήσεις μείωσης των εξόδων.”

    Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

 “Έχουμε δρομολογήσει ένα Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης. Θα γίνει στις 11-12-13 και 14 Νοεμβρίου 2021 στο Πολεμικό Μουσείο. Αναφέρω το Συνέδριο σαν μια από τις επιδιώξεις μας γιατί είχε πολλά χρόνια να γίνει. Το πρώτο Συνέδριό μας  ήταν πριν από 6-7 χρόνια, αυτό είναι το δεύτερο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και επιθυμούμε να το καθιερώσουμε σε ετήσια βάση. Μέσα σε αυτό οργανώνονται 4 διακριτές δράσεις:

  • η παρουσίαση του απολογισμού έργου και του προγραμματισμού της Ένωσης (Κεντρικής Υπηρεσίας και Παραρτημάτων)
  • Ημερίδα  για την εξέλιξη της Ελλάδας 200 χρόνια από την Παλλιγεννεσία
  • το 1ο Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας
  • 2η Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

Η πρώτη δράση μας περιλαμβάνει μια εσωτερική διαδικασία απολογισμού και προγραμματισμού έργου. Συγκεντρώνονται τα παραρτήματα και η κεντρική υπηρεσία, συζητούμε για αυτά που ήδη έχουμε πραγματοποιήσει και αυτά που σχεδιάζουμε για το μέλλον, αλληλοενημερωνόμαστε. Δημιουργεί την δημοκρατική απαίτηση της διαφάνειας στις αποφάσεις της οποιασδήποτε διοίκησης. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, θέλουμε να ακούσουμε τους συναδέλφους. Είναι το Φόρουμ, όπου κάθε χρόνο θα υλοποιείται αυτή η διαδικασία.”

     Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

“Υλοποιούμε τη 2η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών. Συμμετέχουν συνάδελφοι και μέλη των οικογενειών τους με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και άλλα. Δίνουμε τον χώρο και μια ευκαιρία να αναδείξουν οι συνάδελφοι το ταλέντο τους. Η στρατιωτική οικογένεια με την ευρύτερη διάστασή της, είναι ένα από τα πολύ ζωντανά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, όπως ανέφερα και νωρίτερα. Ζει, νιώθει, καταλαβαίνει τα πάντα γύρω της και συμβάλλει σε αυτό που λέμε κοινωνικό γίγνεσθαι. Επιθυμία μας είναι να αναδειχτεί η πολιτιστική διάσταση και ελπίζουμε να δώσουμε ένα δείγμα με την έκθεση εικαστικών τεχνών.”

    Επετειακή ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

 “Επιπροσθέτως, διοργανώνουμε μια ημερίδα επετειακού χαρακτήρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.  Θα εμφανιστούν είτε ακαδημαϊκοί είτε συνάδελφοι για να εξετάσουμε πως αυτά τα 200 χρόνια εξελίχθηκε το ελληνικό κράτος. Οι ομιλίες θα είναι οργανωμένες σε τρεις ενότητες και ελπίζουμε ότι θα δώσουμε στους Έλληνες μια καλή ευκαιρία ενημέρωσης στα σχετικά θέματα.”

     Μελέτη της Στρατιωτικής Ιστορίας της Επανάστασης

  “Η τέταρτη εκδήλωση που περιλαμβάνεται στο προσεχές συνέδριό μας θα είναι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας. Είναι κάτι εξειδικευμένο, καλούμε κυρίως πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς και σχετικούς επιστήμονες με το αντικείμενο.” Ο Στρατηγός είναι ξεκάθαρος σε αυτό: “Ως απόστρατοι αξιωματικοί αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να εμβαθύνουμε στο θέμα της Στρατιωτικής Ιστορίας που στην χώρα μας δεν καλλιεργείται καθόλου. Η Στρατιωτική Ιστορία αποτελεί έναν ειδικό κλάδο της Ιστορίας γενικότερα απαραίτητο εφόδιο για τους στρατιωτικούς. Αλλά δεν είναι οι στρατιωτικοί οι μόνοι που ενδιαφέρονται ή αυτοί που θα έπρεπε να το καλλιεργήσουν. Είναι οι ακαδημαϊκοί. Έτσι λοιπόν, επιθυμούμε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα του θέματος και να καλέσουμε τους ακαδημαϊκούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Επίσης, θέλουμε να αναφερθούμε σε στρατιωτικά θέματα του  ΄21 με εξειδικευμένες εργασίες πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Τονίζω ότι η μελέτη της Στρατιωτικής Ιστορίας της Επανάστασης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Μιλάμε για την Επανάσταση, λέμε πολλά και διάφορα, αλλά Στρατιωτική Ιστορία της Επανάστασης δεν έχει γραφτεί ούτε έχει ασχοληθεί κάποιος ιδιαίτερα.” Ένα εύλογο ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι γιατί δεν έχουν ασχοληθεί οι ακαδημαϊκοί με αυτό το θέμα: “Προσωπικά δεν είμαι ακαδημαϊκός για να ξέρω. Αλλά γνωρίζω πως δουλεύουν οι πανεπιστημιακοί στο εξωτερικό, σε όλον τον κόσμο, στον αγγλοσαξωνικό, γαλλικό, λατινόφωνο, γερμανόφωνο που ασχολούνται όχι οι στρατιωτικοί αλλά οι ακαδημαϊκοί με αυτόν τον τομέα και ψάχνουν πτυχές της ιστορίας και της Στρατιωτικής επιστήμης  όπως αυτή εξελίσσεται ιστορικά. Με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί του δυτικού κόσμου να έχουν την δυνατότητα να αντλούν πραγματική σοφία από τα έργα των ακαδημαϊκών. Στην Ελλάδα αυτό δεν είχε γίνει έως τώρα. Aν και η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχει συνεχές στρατιωτικό αποτύπωμα εδώ και 4.000 χρόνια. Τη διαχείριση του συνεδρίου της Στρατιωτικής Ιστορίας ελπίζουμε σταδιακά να αναλάβουν αρμόδιοι ακαδημαϊκοί φορείς. Εμείς προσπαθούμε να  αποτελέσουμε τον καταλύτη ανάδειξης του θέματος και έναρξης των διεργασιών. Ακολούθως, οι αρμοδιότεροι, επαναλαμβάνω είναι οι ακαδημαϊκοί μας, να συνεχίσουν στον τομέα αυτό. Ευχή μας είναι να έρθει η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η Σχολή Ικάρων, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μαζί με κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα και να συνεχίσουν με το 2ο πανελλήνιο συνέδριο, το 3ο κ.λ.π.

Βρισκόμαστε στις τελευταίες φάσεις της οργάνωσης του Συνεδρίου και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ένα στίγμα σοβαρό  και προς τους συναδέλφους και την κοινωνία. Να αποτελέσει μια αφετηρία συνέχειας του θεσμού παρεμβάσεων της Ένωσης στα διάφορα ζητήματα.” 

 Όσον αφορά τη σχέση της Ένωσης με τους εν ενεργεία στρατιωτικούς  ο Στρατηγός την χαρακτήρισε εξαιρετική. “Στο επίπεδο της κεντρικής υπηρεσίας με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η σχέση μας είναι πολύ καλή. Τα τοπικά μας παραρτήματα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους Διοικητές των Σχηματισμών της περιοχής τους και η συνεργασία τους, η συνδρομή είναι αμοιβαία και σε άριστο επίπεδο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ούτε ένα παράπονο. Είτε από εν ενεργεία Διοικητή Σχηματισμού είτε από κάποιον από τους Προέδρους των τοπικών μας παραρτημάτων.”

    Συνεργασία με την Ε.Α.Α.Ναυτικού και την Ε.Α.Α.Αεροπορίας

“Ως Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού συνεργαζόμαστε με τις άλλες δυο Ενώσεις Αποστράτων. Την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας. Άτυπα αλλά και μέσω ενός θεσμοθετημένου οργάνου από τον Νόμο. Υπάρχει το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών στο οποίο συμμετέχουμε οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της κάθε Ενώσεως. Από κοινού εξετάζουμε τα θέματά μας. Υποβάλλουμε υπομνήματα προς το Υπουργείο Άμυνας και προσπαθούμε συνεχώς να διαχειριστούμε τα θέματα που απασχολούν τις τρεις Ενώσεις. Το Συντονιστικό είναι ένα όργανο που έχει τη δική του  γραμματειακή υποστήριξη και επικεφαλής είναι ο αρχαιότερος Πρόεδρος από τους τρεις Προέδρους των Ενώσεων. Η έδρα είναι στην Ένωση που έχει την  προεδρία του Συντονιστικού. Αυτή τη στιγμή ο αρχαιότερος είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, Αντιναύαρχος ε.α. Γερούκης Θεόδωρος.” 

   Ολοκληρώνοντας την συζήτηση που είχαμε με τον Στρατηγό Σταύρο Κουτρή γύρω από τις βασικές κατευθύνσεις που κινείται η ΕΑΑΣ, τον ευχαριστήσαμε για την δυνατότητα που μας έδωσε να γνωρίσουμε δια ζώσης την Ένωση, ευχηθήκαμε καλή επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις της Ένωσης Αποστράτων αλλά κυρίως στο προσεχές Συνέδριό της το οποίο αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.

  Αυτή είναι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού όπως μας έδωσε την εικόνα της ο Πρόεδρος της. Μια Ένωση ανθρώπων που πριν συνταξιοδοτηθούν έκαναν εμάς, τους Πολίτες αυτού του τόπου, να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια γιατί ήταν αυτοί εκεί σε μόνιμη επαγρύπνηση  για την ασφάλεια μας, την τήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

  Ας είναι καλά, γεροί και δυνατοί!

Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Diplomatic Point