Συγχαρητήρια επιστολή Νίκου Δένδια για την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη

1-10-2021

 «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής και συνολικής λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι δεσμευτικές για όλους σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.  Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνέχισε στην επιστολή του τονίζοντας ότι: «Λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο. Λύση, που θα εκπληρώνει το όραμα του κυπριακού λαού να ζήσει σε μία επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων.»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

“Αγαπητέ Νίκο,

Θα ήθελα να σε συγχαρώ θερμά για την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον της επικράτειάς της, εξακολουθεί να παραμένει σταθερά στην τροχιά των πλέον αναπτυγμένων κοινωνιών, να διατηρεί και να ενισχύει τις άριστες σχέσεις που έχει οικοδομήσει με τις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των κοινών πολυμερών περιφερειακών μας συνεργασιών.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εξάρω την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υπόθεση της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής και συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Προσήλωση η οποία, είμαι βέβαιος, δεν κάμπτεται από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, αλλά και την εμμονή της Τουρκίας στις απολύτως απαράδεκτες αξιώσεις της για δήθεν «λύση» δύο χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας. 

Θα ήθελα, επίσης, να σε διαβεβαιώσω ότι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής και συνολικής λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι δεσμευτικές για όλους σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δια της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο. Λύση, που θα εκπληρώνει το όραμα του κυπριακού λαού να ζήσει σε μία επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων.

Αγαπητέ Νίκο, η  διαρκής συνεργασία και ο στενός συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την ευόδωση του κοινού αυτού μας στόχου.

Με εκτίμηση,

Νίκος Σ. Δένδιας”